Anasayfa / Varis Hastalığı ve Tedavisi / Varis Nasıl İyileşir, Varislere Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Varis Nasıl İyileşir, Varislere Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Varis hastalığı, evde uygulanabilecek yöntemlerle tamamen tedavi edilemez. Sadece varis hastasının şikayetlerini azaltabileceği gibi yeni varislerin oluşmasına önlem olabilir. Yazımızda varis tedavisinde tercih edilen modern ve çağdaş yöntemler ile varis şikayetlerini azaltma yollarını detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

İlk olarak rahatsızlığınızın varis olup olmadığından emin olmak gerekmektedir. Eğer bu tanıyı kendi kendinize koyduysanız doğru olduğundan kesin bir şekilde emin olmak için bir kalp damar cerrahisine muayene olmanız gerekmektedir. Muayene olduktan sonra doktorunuz size tedavi yöntemlerinden bahsedecek ve sizin için en uygun olanı seçecektir. Fakat tedavi yöntemleri için bilmeniz gereken önemli konular vardır. Biraz bunlardan bahsedelim.

varis nasıl iyileşir

Öncelikle bilmeniz gereken 2 şekil tedavi olduğudur. Bunlar;

Varis Ameliyatı Nasıl Yapılır? (Önerilmez)

Klasik ameliyat yöntemiyle uygulanan tedavi yöntemidir. Bacakta belli büyüklüklerde kesi ya da kesiler yapılarak hasar görmüş ve fonksiyonlarını yitirmiş damar veya damarlar alınarak yapılmaktadır. Bir çok kurumda teknolojinin getirmiş olduğu ameliyatsız tedavi yöntemleri için cihazlar bulunmadığından dolayı sizlere ameliyatı önerirler. Fakat ameliyatın bir çok dezavantajı vardır.

Ameliyat esnasında narkoz kullanılmaktadır. Ameliyat bitiminden sonra 1 hafta boyunca hastanede kalmanız gerekmektedir. Hastaneden taburcu olmanızın ardından evde 25-45 gün aralığında istirahat etmeniz gerekmektedir. Bu da iş, özel ve sosyal hayatınızın olmayacağı anlamına gelmektedir. Bu kadar uzun süre boyunca evde yatmak tüm işlerinizi alıkoyacağı gibi sıkıcı olduğundan çekilmez bir hal alacaktır.

Bunların dışında vücudunuzda kesiler olduğundan bu kesiler dikişle kapatılmaktadır. Dolayısıyla dikiş izleri kalacaktır. Erkekler için çok problem olmasa da bayanlarda etek ya da şort kullanımında rahatsız edici olmaktadır.

Klasik ameliyatla tedavi olan hastaların en çok şikayet ettiği konuları ele aldık, şimdi de ameliyatsız tedavi yöntemlerinden ve avantajlarından bahsedelim.

ameliyatsız varis tedavisi

Ameliyatsız Varis Tedavisi Nasıl ve Hangi Yöntemlerle Yapılır?

Teknolojinin getirdiği yenilikler sağlık alanında da kullanılmaya başlanmış olup, bu teknolojik alet ve cihazlarla ameliyatsız tedaviler uygulanmaktadır. ayrıca bu yöntemler sayesinde hasta özel, sosyal ya da iş hayatında herhangi bir kayıp yaşamaz. Tedavisi çok kısa bir sürede yapılır ve kalkarak günlük hayatına devam eder. Herhangi bir aksama olmamaktadır.

Radyo Frekans Yöntemiyle Varis Tedavisi

Radyo frekans yöntemi yalnızca ilk başlayan varisler için uygulanabilen bir yöntemdir. Orta varislerde de çok büyük derecede olmayanlarda da uygulanabilir. İsminden dolayı korku ve şüphe uyandıran radyo frekans herhangi bir radyasyon vs. içermez. Daha çok kılcal varislerin tedavisinde kullanılmakta olup tek seansta %95 başarı göstermektedir.

Lazerle Varis Tedavisi

Daha çok kılcal damarlar için yani varisin ilk evrelerinde uygulanmakta olan bir tür tedavi yöntemidir. Bir çok rahatsızlığın tedavisi için kullanılmakta olan lazer, kılcal damarlarda oluşmuş olan varisler içinde uygulanmaktadır. Lazer ısısı 60-80 dereceye kadar çıkabildiğinden dolayı hastanın herhangi bir acı ve ısı hissetmemesi için bölgeye soğuk jel uygulanmaktadır. Soğuk jel uygulandıktan sonra lazer tedavisine başlanılır.

Köpük Yöntemiyle (İğneyle) Varis Tedavisi

En çok tercih ve tavsiye edilen ameliyatsız varis tedavisi yöntemlerinden biridir. Bu yöntemde hasar gören damarın içerisine ilaç ve hava karışımı ile oluşan köpüğe benzer madde enjekte edilerek, damarın büzülmesi ve yok edilmesi sağlanır. Uygulamanın yapıldığı damar ya da damarlar tamamen yok olduğundan dolayı yine aynı damarlarda varis olması söz konusu değildir.

Yapıştırma Yöntemiyle Tedavi

Günümüzde çoğunlukla gelişmiş kliniklerde tecrübeli doktorlar tarafından kullanılmakta olan yapıştırma yöntemi hastalar için oldukça avantajlı bir yöntemdir. Cilt üzerinden kılavuz tel yardımı ile sorunlu damara erişilir damar çeperlerinin birbirine yapıştırılması suretiyle damarın iptal olması sağlanır. Böylece kişi varislerinden kurtulmuş olur. Son derece çağdaş ve kullanışlı bir yöntem olan yapıştırma hasta içinde oldukça avantajlıdır.

Ameliyatsız Yöntemlerin Avantajları

– Herhangi bir kesi yada dikiş kullanılmaz.
– Bazılarında uyuşturmaya bile gerek duyulmazken bazı yöntemlerde lokal anestezi uygulanır. Narkoza ihtiyaç duyulmaz.
– Ameliyatta olduğu gibi kesi yada dikiş izi söz konusu değildir.
– Herhangi bir istirahat gerekmez. Tedavi ardından okul, iş ve sosyal hayata ara vermeden devam edilebilir.
– Klinik ortamında uygulanan tedaviler olduğundan ekonomiktir.
– Ameliyatsız yöntemler sayesinde tüm kılcal, orta ve büyük varisler tedavi edilebilmektedir.

Varis Nasıl Geçer?

Varis tedavisi için sülük tedavisi, bitkisel kürler, varis çorapları, ya da farklı krem ve ilaçlar işe yaramamaktadır. Bu gibi ürün ya da maddeler sadece şikayetlerinizi anlık olarak azaltmak için kullanılabilir. Herhangi bir tedavi üstünlükleri yoktur. Varislerden tamamen kurtulmak için üstte sıraladığımız lazer, radyofrekans, yapıştırma (zamk), köpük skleroterapi gibi yöntemler başarı ve avantaj sağlamaktadır.

varis çeşitleri nelerdir

Varis Sorun Oluşturur mu?

Varis önemsenmesi gereken bir hastalıktır bazı hastalarda ağrı, kramp, sızlama, yorgunluk ve ağırlık hissi, kaşıntı ve buna bağlı tahriş görülebilirken bazı varis hastalarında hiç bir şikayet görülmeyebilir. Ancak orta ve kalın varisler ilerleme gösterdiği taktirde maalesef varis ülseri olabilmektedir. Varis ülserinin tedavisi normal varislere göre çok daha zahmetli olduğu gibi sabır isteyen bir süreçtir.

Varisler Kendiliğinden Geçer mi?

Varisler, toplardamarların taşıyabileceklerinden çok kan birikmesi ile damar hacminin artması ve genişlemesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu damarların tekrar eski haline dönebilmesi mümkün değildir. Bu sebeple varislerin iyileşmesi için damarların iptal edilmesi gerekmektedir, buna istinaden tek yol tedavi olmaktır. Damarların genişlemesine sebep olan kapakçıkların tedavisi de günümüzde henüz mümkün değildir. Ameliyatsız yöntemleri tercih ederek son derece avantajlı bir şekilde varislerinizden kurtulabilirsiniz.

Tedavi Edilen Varisler Tekrar Oluşur mu?

Hastalar tarafından en sık sorulan sorulardan biri varis tedavisinden sonra nüksedip etmediğidir. Ameliyatlı yada ameliyatsız olarak yapılan tedavilerin tümü varisli damarın iptal edilmesine dayanır. Dolayısıyla damar iptal olduğu için aynı damardan tekrar varis oluşması imkansızdır. Ancak diğer sağlıklı damarlarda yeni varisler oluşabilmektedir. Bu durum tıpkı çürük bir dişinizi çektirdiğinizde diğer dişlerinizin de çürüyebileceği ve çekilebileceği örneğine benzer. Hal böyle olunca burada ki dikkat edilmesi gereken nokta varis tedavisi olduktan sonra yenilerinin oluşmaması için günlük hareketlerin artırılması, masa başında sabit olarak çalışılıyorsa periyodik olarak kalkılmalı ve hareket edilmelidir. Aynı şey ayakta sabit olarak çalışan kişiler içinde geçerlidir. https://www.ideakliniksisli.com/varis-olusumu-nasil-engellenir yazımızı okuyarak varislerin oluşumunda rol oynayan etkenlere almanız gereken önlemleri görebilirsiniz.

Sülükle tedavi diye bir şey yoktur. Varis toplardamar genişlemesinden dolayı ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Damarlar genişleme gösterdiğinden dolayı içerisinde ki kapakçıklar hasar görür ve kanı kalbe pompalayamaz. Dolayısıyla kan ayaklarda birikmeye başlar. Sülük kan emici bir hayvan olduğundan dolayı sadece bu biriken kanı emer. Kısa bir süre rahatladığını hisseden hasta tedavi olduğunu sanır fakat bir süre sonra damar düzelmediğinden dolayı tekrar kan birikmesine yol açacaktır.

Varis Nasıl Önlenir, Ağrı ve Benzer Şikayetlere Ne İyi Gelir?

1- Yürüyüş, koşu, yüzme ve egzersiz benzeri sporlar yapabilirsiniz.
2- Uzun süre ayakta veya oturarak hareketsiz kalmamalısınız. İş icabı bu pozisyonlarda durmanız gerekli olsa da durduğunuz yerde hareket etmelisiniz. Ancak 40-45 dakikada bir yerinizden hareket ederek dolaşmanızda fayda vardır.
3- Kan dolaşımına engel olacak şekilde dar, sıkı giyinmeyin. Yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının.
4- Sıcak ortamda durmayın. Sauna, hamam veya güneşlenmek gibi etkinliklerden kaçının.
5- Sigara içmeyin.
6- Alkol kullanmayın.
7- Akşamları uzandığınızda bacaklarınızı yastık, minder gibi araçlar kullanarak bacaklarınızın yukarıda durmasını sağlayın.

Varis İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Varis muayenesi ve tedavisi için fleboloji yani varis hastalıklarında tecrübeli kalp damar cerrahi uzmanlarına başvurmanız gerekmektedir. Varis hastalığınız varsa ve tedavi olmak istiyorsanız IDEA kliniklerin İstanbul’da 3 olmak üzere Ankara, İzmir ve Bursa’da bulunan 6 şubesinden size en yakın olan şubesine giderek tecrübeli doktorlarımıza muayene ve tedavi olabilirsiniz. Muayeneniz esnasında doktorlarımız size varislerinizin tipi, yoğunluğu ve kullanılacak yöntem yada yöntemler hakkında detaylı bilgi sunacaktır. Kabul ettiğiniz taktirde tedaviniz hemen yada istediğiniz zaman yapılabilmektedir.

Referanslar:
1- https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/varicose-veins-and-spider-veins
2- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/varicose-veins
3- https://www.ideatip.net/varis

Yazar: Op. Dr. Rüştü KALAÇ

Op. Dr. Rüştü KALAÇ 1989 yılında Ankara Tıp Fakültesinden mezun olarak, 1998 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Kalp Damar Cerrahi Uzmanlığı İhtisasını tamamlamıştır. Şu an IDEA TIP Şişli'de hasta kabul etmektedir.
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz