Bu yazımızda pek çok insanda olan benlerden ve bu benlerin alınma tekniklerinden bahsedeceğiz. Ben aldırma seçeneklerinden önce benin ne olduğundan bahsedilmesi tedavi seçeneklerinin anlaşılması açısından faydalı olacaktır.
Ben Nedir? Neden Olur?
Benler vücutta bulunan ve cildin rengini düzenleyen hücrelerin belli bir noktada toplanmasından dolayı oluşmaktadır. Renk hücrelerinin belli bir alanda toplanması bölgede değişik renkli doku oluşumuna neden olur. Bu lezyonlara tıbbi literatürde nevüs halk arasında ise ben ismi verilmektedir.
Benler yüzeysel ya da vücuttan kabarık olabilmektedir. Kahverengi, cilt renginde, siyah ya da daha açık renkli olabilirler. Benler çok büyük ihtimalle iyi huyludur. Ancak bazı benlerin kanserleşme riski bulunmaktadır.
Benler genel olarak 3 grupta incelenmektedir. Bunlar;
- Edinsel Melanositik Nevus
- Konjenital Melanositik Nevus
- Diğer nevusler
Edinsel Nevüsler
Edinsel nevüsler sonradan edinilen nevüslerdir. Genellikle hayatın ilk yıllarında ortaya çıkarlar. 20li 30lu yaşlara kadar artış gösterebilirler. Genellikle maksimum sayısa 25 30 lu yaşlarda ulaşır. Edinsel nevüslerde kendi aralarında 3 grupta incelenmektedir. Bunlar; jonksiyonel, birleşik ( compound) ve dermal nevuslerdir.
Konjenital Nevüsler
Konjenital nevüsler doğumla birlikte vücutta bulunan benlerdir. Nadir olarak bebeklik döneminde (ilk 2 yılda ) ortaya çıkabilirler. Yapılan çalışmalar yeni doğan bebeklerin %1inde konjenital nevüsler bulunduğunu tespit etmiştir. Ayrıca doğuştan bulunan ve büyük çaplı olan benlerin kasnerleşme riskini de yüksek olduğu tespit edilmiştir. Çalışma ile alakalı daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz.
https://www.journalagent.com/vtd/pdfs/VTD_21_4_259_268.pdf
Diğer Nevüsler
Diğer nevüsler ise tıbbi olarak küçük farkları olan benlerin gruplandırılmasıdır. Bunlar; displastik, halo, common, blue, miescher, meversen, spitz, red, köklü nevüs.
En Sık Görülen Ben Türleri
Mavi benler, kıllı benler, et benleri ve hemanjiom en sık görülen benlerdir.
Mavi benler ciltten kabarık ya da yüzeysel olabilen mavi, siyah tonlarında benlerdir. Et benleri genellikle sonradan ortaya çıkan ciltten kabarıktır. Ciltten kabarık nevüsler genellikle zararsızdır. Kıllı benler genellikle doğuştan olan ve zamanla hormonların etkisi ile kıllanma meydana gelen benlerdir.
Hemanjiomlar ise diğer benlerden biraz daha farklıdır. Nevüsler cilde rengini veren dokuların bir araya toplanmasına bağlı olarak oluşur. Hemanjiom ise damarların birleşmesine bağlı olarak oluşan damar benleridir.
Ben Aldırmak Zararlı Mıdır?
Benleri olan insanların aklına en çok takılan sorulardan birisi benlerin alınmasının zararlı olup olmadığıdır. Halk arasında ben aldırmanın kansere neden olacağına dair geçersiz bilgiler dolaşmaktadır. Oysa ben aldırmak kansere neden olmadığı gibi ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek olası kanserleşme riskini de ortadan kaldırmaktadır.
Benlerin Alınmasının Hiçbir Sakıncası Yoktur.
Bu nedenle estetik kaygı oluşturan benler gönül rahatlığı ile aldırılabilir. Ben aldırma için kullanılan teknikler şunlardır;
- Ameliyat
- Krioterapi
- Lazer
- Elektrokoter
- Plazma
- Radyo Frekans
Ameliyatla Ben Tedavisi
Ben tedavileri arasında en demode olan ve iz bırakan tekniktir. Amaç benin ciltten kesi yapılarak çıkarılmasıdır. Genellikle yapılan kesi ben kadar veya benden daha büyük bir ize neden olmaktadır. Bu nedenle estetik kaygı ile ben aldırmak isteyen bir hasta için gereksiz bir tekniktir. Özellikle ameliyatsız ve iz bırakmayan tekniklerin eliştirilmesi ile güncelliğini neredeyse tamamen kaybetmiştir. Yalnızca bazı devlet hastanelerinde uygulayıcısı kalmıştır. Aşağıdaki görselde ameliyat sonrası kalan iz görülmektedir.
Krioterapi (Dondurma)
Krioterapi de amaç bene çok düşük sıcaklıklar uygulanarak çürüyüp düşmesini sağlamaktadır. İşlem sırasında karbondioksit veya azot gazı bir cihaz yardımıyla kullanılır. Eksi 90 derecelerdeki cihaz bene dokundurulur. Düşük ısı cildin protein yapısını değiştirerek soğuyup çürüyerel düşmesini sağlar. Ameliyattan daha kolay bir yöntemdir. Ancak dezavantajları bulunmaktadır. Hastada 10 gün kadar ağrı olabilir. İstenenden fazla dokuya etki edilmesi halinde sağlıklı dokular zarar görür. Bu durumda iz kalmasına veya çukurluk oluşmasına neden olur. Hasta konforu az ve iz kalma riski fazla olduğu için tavsiye edilen bir teknik değildir.
Lazerle Ben Aldırma
Lazer tedavisi sağlık alanında pek çok kez adını duyurmuştur. Lazerin kullanıldığı tedavi alanlarından biriside ben tedavisidir. Lazer cihazı yüzeysel ve koyu renkli benlere uygulanmaktadır. Ciltten kabarık, açık renkli nevüslerde yetersiz kalmaktadır. Lazer cihazı ile silinen benlerde iz kalma ve çukurluk oluşma riski yoktur. Yalnızca her bende uygulanamamaktadır.
Elektrokoter Tedavisi
Koter cihazı lazer cihazı kadar bilinmez ancak lazer cihazı kadar aktif olarak kullanılır. Koter cihazı yüksek ısı ile çalışan bir cihazıdır. Yüksek ısısı sayesinde ameliyatlarda neşter mantığı ile kullanılmaktadır. Koter oldukça yüksek güçlü bir cihazdır. Bu sayede özellikle kanamalı durumlarda kanamayı durdurma etkisi bulunmaktadır.
Ben tedavisi de koter cihazının kullanıldığı alanlardan birisidir. Radyo frekans cihazının kullanılması ile güncelliği azalmıştır. Bunun nedeni ise cihazın gücünün fazla olmasına bağlı olarak istenmeyen doku kayıpları yaşanmasıdır. Cihazın yüksek ısısının derinlere etki etmesi çukurluk oluşmasına neden olabilmektedir. Alternatif ve risksiz yöntemler bulunmasından dolayı koter tekniğinin uygulayıcısı azalmıştır.
Plazma Tedavisi
Plazma tedavisi Plexr ismi verilen bir cihaz yardımı ile uygulanır. Amaç derinin ince katmanlar halinde kaldırılmasıdır. İnce katmalar halinde kaldırılması iz kalma riskini en aza indirmektedir. Cihazın cilde yaklaştırılması ile ciltle cihaz arasında kalan hava plazma haline geçerek cildin üst yüzeyinin buharlaşmasını sağlar. Bu sayede istenmeyen dokular ortadan kaldırılmış olur. Başarılı bir yöntem olmasına rağmen yalnızca yüzeysel benlerde kullanılabilmektedir. Ciltten kabarık benlerde etkisiz kalmaktadır.
Radyo Frekans Tedavisi
Ben aldırma için geliştirilmiş en başarılı tekniktir. Mantığı koter ve plazma ile aynıdır. Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını yüksek ısıya dönüştürmektedir. Cihaz yüksek ısılara ulaşabilmesine rağmen etki alanı hassas bir şekilde ayarlanabilmektedir. Hassas şekilde ayarlanması sayesinde cildin üst yüzeyinden hafif katmanlar şeklinde buharlaştırma yapılabilmektedir. Bu sayede iz kalma ve çukurluk oluşma riski bulunmamaktadır.
Ayrıca yüzeysel ve kabarık benlerde başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir. Bu sayede her bende güvenle uygulanabilmektedir. Sizde benlerinizden radyo frekans yöntemi ile 5 dakikada iz kalmadan kurtulmak isterseniz IDEA Klinik Şişli kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
(0212) 246 10 04 numaralı telefondan veya web sitemizden randevu alabilirsiniz. Ayrıca aklınıza takılanları yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
