Anasayfa / Diğer / Ksantelazma Nedir, Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Ksantelazma Nedir, Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Ksantelazma, göz kapaklarının çevresinde meydana gelen sarı renkteki kist benzeri yapılardır. Ksantelazma tıbbi olarak yağ kisti şeklinde değerlendirilse de yapı bakımından vücudun diğer yerlerinde ortaya çıkan kist ve bezelerden daha farklıdır. Çoğunlukla kolesterolü olan kişilerde meydana gelen ksantelazmaların kişiye kozmetik olarak kötü görüntü dışında herhangi bir zararı yoktur.

ksantelazma tedavisi

Ksantelazma (Göz Çevresinde Yağ Bezesi) Sebepleri Nelerdir?

Ksantelazma yağ kistinin farklı bir tipidir. Ancak yazımızın başlangıcında da değindiğimiz üzere yapısal olarak vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen kist ve bezelerden farklıdır. Bazı uzmanlar yüksek kolesterol seviyelerinin sebep olduğu yönünde ortak görüşteyken bazı uzmanlar iltihaplanma gibi sebeplerin ksantelazmaya sebebiyet verdiğini düşünmektedir.

Ksantelazma için risk grubunda olan insanlar:
– Sigara kullanımı
– Fazla kilolar
– Yüksek seviyede kolesterol
– Yüksek tansiyon veya şeker hastalığı

Ayrıca ksantelazma erkeklere nazaran kadınlarda çok daha fazla görülmektedir ve Asya ile Akdeniz kökenli insanlarda daha yaygındır.

Nasıl Teşhis Edilir?

Tecrübeli bir doktor göz çevresine ve oluşan vakaya bakarak ksantelazma olduğunu kolayca anlayabilir. Kandaki lipit seviyelerinin kontrolü için ek bir test istenebilir. Bu test ksantelazma tedavisi için değil altında yatan sağlık probleminin tespit edilmesi içindir.

Ksantelazma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz kapağındaki yağ bezelerinin tedavisi ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Ancak ameliyat ile yapılacak olan tedavide kalacak olan dikiş izi ksantelazmanın görüntüsünden çok daha kötü görüneceğinden tavsiye edilmemektedir. Uygulayan merkez neredeyse kalmamıştır.

Ameliyatsız Ksantelazma Tedavisi

Ksantelazma kendi kendine geçmez veya kaybolmaz. Boyutları değişmeyeceği gibi büyümede gösterebilir. Çoğunlukla zararsızdır ancak insanlar kötü göründüğü için tedavi olmak isterler. Ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilen ksantelazma için radyo frekans yöntemi oldukça başarılı bir yöntemdir.

RadyoFrekans İle Ksantelazma Tedavisi

Türkiye’de ilk defa IDEA Klinik hekimlerinden genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Atilla KAYA tarafından denenmiş olan bu yöntem ksantelazma tedavisinde oldukça etkili ve başarılıdır. Müthiş sonuçlar alınan RF yöntemiyle tedavi 1-2 dakika kadar kısa bir sürede gerçekleştirilebilir.

RF cihazı sayesinde ksantelazma buharlaştırılır ve herhangi bir bandaj yada pansuman gerekmektedir. Uygulanan bölge pembeleştikten sonra bir kaç gün içerisinde kendi rengini almaya başlar.

Lazerle Ksantelazma Tedavisi Olur mu?

Neredeyse 20 yılı aşkındır birçok sağlık probleminde kullanılan lazer çeşitli sağlık ve cilt sorunlarının kurtarıcısı olmuştur. Ancak lazer cilt yüzeyinden kabarık olan yapıların tedavisinde maalesef başarılı olamaz. Nasıl ki bir et beninin tedavisi için kullanılamıyorsa göz çevresinde ortaya çıkan ksantelazma yani yağ bezesi içinde başarısız kalır. Bu sebeple ameliyatsız olarak uygulanacak yöntem kesinlikle RF yöntemidir.

Tedaviden Sonra İz Kalır mı?

Bu konu tamamen tedavinin yapıldığı yöntem, tedavinin uygulandığı cilt, tedaviyi uygulayan doktor ve merkez gibi kriterlere göre değişiklik gösterebilir. Tedaviyi gerçekleştiren doktor tecrübeli olduğu taktirde Radyofrekans ile yapılan tedavide çoğunlukla iz kalmaz yada yakın mesafeden çok dikkatli bir şekilde bakıldığında görülecek derecede minimal bir iz kalabilir.

Kaynak:
Göz Kapağı Üstünde Yağ Bezesi (Ksantelazma) Tedavisi – Op. Dr. Atilla KAYA – https://www.ideatip.net/goz-kapagi-ustunde-yag-bezesi-ksantelazma-tedavisi

Yazar: Op. Dr. Canan ERDEM

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunuyum. 2000 yılında Kartal Eğitim Araştırma Hastanesinde Genel Cerrahi Uzmanlığı İhtisasımı tamamladım. Makat hastalıkları (Proktoloji), ben, nasır, kondilom ve siğil gibi hastalıkların tedavisini yapmaktayım.
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz