Anasayfa / Diğer / Nasır Neden Olur, Nasır Nasıl Geçer?

Nasır Neden Olur, Nasır Nasıl Geçer?

Nasır, el ve ayaklarda meydana gelen bir cilt hastalığıdır. El ve ayaklarda belirli bir nokta çeşitli sebeplerle sürekli olarak sürtünmeye maruz kaldığı taktirde, vücudun savunmak isterken yanlış reaksiyon göstermesiyle oluşur. Nasır belirtileri, çeşitleri ve tedavisi hakkında tüm bilgileri yazımızın devamında ayrıntılı şekilde bulabilirsiniz. Elde, ayakta fark etmeksizin nasır tedavisi için size en yakın şubemize iletişim numaralarımızdan ulaşarak ayrıntılı bilgi ve randevu alabilirsiniz.

Nasır Nedir?

Nasır el ve ayaklarda sürtünmeden dolayı meydana gelen bir cilt rahatsızlığıdır. Sıklıkla ayaklarda görülmektedir. Ayağa büyük gelen ayakkabı kullanıldığında ayak sürekli olarak aynı noktadan basınç ve sürtünmeye maruz kaldığında meydana gelir.

Ellerini kullanarak çalışan kişilerde de sıklıkla görülür. Örneğin bir inşaat işçisi ya da çiftçi sürekli olarak el aletleri ile çalıştığından elleri basınç ve sürtünmeye maruz kaldığı için nasırlaşabilir.

Nasırlar ilk oluşmaya başladığı zamanlar çok fazla şikayete sebep olmadığından ve kişilerin sosyal ya da günlük hayatına olumsuz etki göstermediğinden hastalar tarafından çok ciddiye alınmaz. Ancak akut yani başlangıç aşamasında olan vakalar ilk başta tedavi edilmediğinde ileri ki aşamada çok daha büyüyecek ve sertleşecektir.

Böylece kişi daha şiddetli ağrılarla karşılaşabileceği gibi tedavi sonrasında da zorlanabilir. Ancak başlangıç aşamasında yapılan tedavilerde hem çok zahmet çekmez hem de tedavisi çok daha kolay ve şikayetsiz olacaktır.

Nasır Belirtileri Nelerdir?

Nasır yeni oluşmaya başladığı zamanlarda yakınmalara sebep olmadığı için özellikle parmak aralarında ise geç fark edilir veya çok fazla önemsenmez. Evresi ilerledikçe fark edilmeye başlar. Nasırın belirtileri herkeste aynıdır ve çoğunlukla aşağıda sıraladığımız şekilde anlaşılır.

– Nasırın oluştuğu bölgede ağrı.
– Ciltte kalınlaşma ve sertlik.
– Nasırlı bölgede renk değişimi ve büyüme.
– İlerlemiş vakalarda iltihaplanma.

Nasır Sebepleri Nelerdir?

Nasırın en temel sebepleri el ve ayağın sürtünme ile baskıya maruz kalmasıdır. Ayağa büyük gelen ayakkabıların tercih edilmesi ayağın ayakkabı içerisinde sürekli sürtünmeye maruz kalması ya da iş gereği ellerini kullanan kişilerin ellerinde hep aynı noktaya sürtünme ya da baskı uygulanması nasırın oluşumuna yol açar.

Elde ve Ayakta Nasır Neden Olur?

Ayakta nasır oluşumunun diğer bir sebebi de ayakkabının vurmasıdır. Sürekli aynı noktaya baskı oluştuğunda nasır meydana gelir. Bu sebeple ayakta nasır oluşumu gözlemleyen kişiler kullandıkları ayakkabıları değiştirmeli 2-3 çift ayakkabıya sahip olarak her gün farklı ayakkabı giymelidir. Ellerinde nasır meydana gelen kişiler kaliteli iş eldivenleri tercih ederek ellerini korumalıdır.

Nasır Bulaşıcı mıdır?

Nasır problemiyle karşılaşan bireyler uzmanlara sıklıkla “nasır bulaşır mı” sorusunu yöneltmektedir. Nasır bulaşıcı bir cilt hastalığı değildir. Tamamen cildin çeşitli sebeplerle süreklilik kazanan basınç ve sürtünmelere maruz kalması ile oluşur. Herhangi bir virüs ya da bakteriden kaynaklı oluşmadığı için bulaşıcılığı söz konusu değildir. Ancak; ayak tabanında meydana gelen siğiller çoğu zaman nasırla karıştırılmaktadır. Ayak tabanında meydana gelen siğiller bulaşıcı olabilir.

Nasırları Önlemenin Yolları

– Sürekli olarak baskı ve sürtünmeye maruz kalan bölgelere nasır yastığı ismi verilen yardımcı aparatlar kullanılabilir.
– Ayağa büyük yada küçük gelen ayakkabılar giyilmemelidir. 2-3 çift ayakkabıya sahip olunup, dönüşümlü giyilebilir.
– Nasırlar eldeyse ve sürekli ellerle çalışılıyorsa eldiven tercih edilmelidir.
– Ayaklar ayakkabı içinde terliyorsa çoraplar değiştirilmeli ve ayakların kuru kalması sağlanmalıdır.

Nasır Teşhisi Nasıl Konur?

Nasırlar gözle görülüp, elle hissedilen oluşumlardır. Ayrıca sebep olduğu ağrıda anlaşılması için yeterli olabilmektedir. Ayrıca meydana geldiği bölgede gözlemlenen kalınlaşma, sertlik ve renk değişimi de nasır tanısını koymak için yeterlidir. Başlangıç aşamasında olan nasırlar evde yapılabilecek tedaviler ve ayakkabı seçimi ile düzelebilir ancak ilerleyen vakalarda maalesef nasır kök saldığından dolayı evde uygulayacağınız tedavilerle iyileşmeyebilir. Çünkü bu tip vakalarda nasırların köküyle beraber alınması gerekmektedir.

ayaktaki nasır nasıl geçer

Ayaktaki Nasır Nasıl Geçer?

Geçmişte teknolojinin olmaması ile beraber sadece klasik ameliyat ile tedavi edilebilen nasır, günümüzde mevcut olan avantajlı olanaklar sayesinde çok daha hızlı ve zahmetsiz tedavi edilebilmektedir. Ayrıca ayak altında meydana gelen bazı siğillerde nasıra benzediği için evde uygulayacağınız tedavilerde vakanın mutlaka nasır olduğuna emin olmanız gerekmektedir.

Özellikle ayak altında meydana gelen siğiller sürekli baskıya maruz kaldıkları için alışa gelmiş kabarık siğiller gibi değil daha yüzeysel olup ve nasıra çok benzemektedir. Başlangıç aşamasında olan nasırların iyileşmesi için ilk olarak yapmanız gereken ayakkabı tarzınızı değiştirmek olacaktır. Ayağınıza büyük ya da küçük değil tam olan ayakkabı tercih etmelisiniz. 2-3 çift ayakkabınız olması ve her gün ya da gün aşırı ayakkabılarınızı dönüşümlü kullanmanız tavsiye edilir. İleri ki evrelerde çok ciddi şikayetlere maruz bırakan nasırların cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekmektedir. Çünkü ileriki evrelerde nasır cilt içerisine kök salmaktadır. Dolayısıyla nasırın köküyle beraber çıkarılması gerekmektedir.

Nasır Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nasır tedavisi mümkün ve kolay olan bir cilt rahatsızlığıdır. İnsan vücudunun sürekli sürtünmeye maruz kalan hemen her yerinde nasır oluşumu gözlemlenebilir. Ancak en çok ayak ve ellerde görülür. Avuç içi, el parmakları, ayak serçe parmağı, ayak tabanı ve topuk altı sıklıkla karşılaşılan bölgelerdir. Geçmişte nasır kesilerek ve dikiş atılarak alınmaktayken günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile beraber klasik yöntemler çoğu sağlık merkezi tarafından terkedilmiştir.

IDEA Klinik olarak tüm şubelerimizde nasır tedavisi için radyo frekans ve elektro koter cihazları ile ameliyatsız olarak adlandırılan tedavileri uygulamaktayız. Nasırın tipi, yaygınlığı ve boyutuna göre muayene esnasında belirlenen yöntemle ortalama 5-10 dakika kadar kısa bir sürede tedaviyi gerçekleştirmekteyiz. Doktorunuz yapacağı muayeneden sonra RF ya da Elektro koter cihazı ile nasırı çevresinden keserek köküyle beraber çıkaracaktır. Herhangi bir dikiş vs. uygulamadan bandajlayarak tedaviyi bitirmektedir. Günler içinde kendi kendine iyileşerek cilt kendini yenileyecektir.

Nasır Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Nasır tedavi edilmediği taktirde çok ciddi sorun yaşanmaz, gereksiz yere ağrının devamına katlanılmış olur. Bunun dışında sorun giderek genişleyerek ve derinleşerek tedavisi daha zor hale gelir. Ağrılı basmak ayağın farklı noktalarına basınç uygulanmasına ve bu da farklı noktalardan yeni nasırlar çıkmasına neden olabilir. Nasırın kanserleşme ihtimali yoktur. Kesi ve dikiş gerekmeyen gelişmiş yöntemlerle nasır tedavisi olarak nasırlarınızdan kurtulabilirsiniz.

Nasır İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilmelidir?

Cildiye ya da genel cerrahi uzmanlarına muayene olabilirsiniz. İstanbul’da 3 olmak üzere, İzmir, Ankara ve Bursa’da toplamda 6 şubesi olan IDEA Kliniklerin tümünde hizmet veren genel cerrahi uzmanlarımız ameliyatsız yöntemleri uygulamaktadır. https://www.ideakliniksisli.com/iletisim sayfasından ya da sol altta yer alan WhatsApp destek butonundan bizlere ulaşarak size en yakın şubemiz için bilgi ve randevu alabilirsiniz.

Referanslar:
(1) Op. Dr. Atilla KAYA – Ameliyatsız nasır tedavisi – ilgili link : https://www.ideaklinik.com.tr/nasir-tedavisi/
(2) Op. Dr. Adil ALTINSOY – Nasır tedavisi nasıl yapılır – ilgili link : https://www.ideatip.net/nasir-nedir-neden-olur-nasir-tedavisi-nasil-yapilir
(3) Nhs.uk – Corns and calluses – ilgili link : https://www.nhs.uk/conditions/corns-and-calluses/
(4) Harvard.edu – Finding relief from calluses and corns – https://www.health.harvard.edu/pain/finding-relief-from-calluses-and-corns

Yazar: Op. Dr. Canan ERDEM

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunuyum. 2000 yılında Kartal Eğitim Araştırma Hastanesinde Genel Cerrahi Uzmanlığı İhtisasımı tamamladım. Makat hastalıkları (Proktoloji), ben, nasır, kondilom ve siğil gibi hastalıkların tedavisini yapmaktayım.
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz