Anasayfa / Ben Tedavisi / Kanserli Ben Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir?

Kanserli Ben Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir?

Bu yazımızda benleri olanlar tarafından en çok merak edilen sorulardan biri olan kanserli benlerin nasıl anlaşılacağı sorusunu ayrıntılı olarak cevaplandırmaya çalışacağız. Öncesinde benin ne olduğundan neden olduğundan kısaca bahsedip ardından kanserle ilişkilendirilmiş benlerin nasıl anlaşılacağından detaylı bir şekilde bahsedeceğiz.

Ben Nedir? Neden Olur?

Benler tıbbi olarak nevüs adı ile anılan cilt lezyonlarıdır. Oluşma nedenleri cilde rengini veren hücrelerin belli bir alanda toplanmasıdır. Renk hücrelerinin belli bir alanda toplanması ciltte koyu renkli bir lezyona yani nevüse (bene) neden olmaktadır. Genel olarak zararsızdır ancak bazı türleri malesef ki kanserleşmeye neden olmaktadır.

Kanserleşme Riski Olan Benler Nasıl Anlaşılır?

Kanserleşme riski olan benlerin tespiti için evrensel olarak kabul gören ABCDE kuralına başvurulmaktadır. ABCDE kuralına uyan benlerin mutlaka parça alınarak patalojik olarak incelenmesi gerekmektedir. Bu kurala uyna benlerin kanserleşme riski yüksek olsada patalojik inceleme yapılmadan kesin bir tanı konulması mümkün değildir.

ABCDE Kuralı Nedir?

Benlerin takip edilmesi kanserleşme riski olduğunda erken dönemde fark edilmesi açısından önemlidir. Özellikle ABCDE kuralına göre takip kanser riski açısından elzemdir. Kural 1985 yılında ABCD olarak ilk defa tanınmış 2004 yılında ise ABCDE olarak genişletilerek literatüre girmiştir. ABCDE kuralı ile alakalı daha ayrtıntılı bilgiye sahip olmak için aşağıdaki bulunan linkten konu hakkındaki bilimsel makaleye ulaşabilirsiniz.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345927/

ABCDE Kuralı
  • A ( Asimetri ): Benin kendi içerisinde asimetrik olup olmaması yani bir yarısının diğer yarısı ile aynı olup olmaması ile alakalıdır. Eğer benin içerisinde asimetriklikler varsa bu bir risk faktörü olarak değerlendirilir.
  • Border (Sınır): Benin sınırlarının düzensiz, belirsiz olması da risk oluşturan faktörlerden birisidir. Benin sınırları düzensiz ise takip edilmesi gerekmektedir.
  • Color ( Renk) : Benin kendi içerisinde renk düzensizlikleri olması mesela bir kısmının koyu kahverengi, bir kısmının açık kahverengi olması risk oluşturmaktadır.
  • Diameter ( Büyüklük) : Benlerin zaman içerisinde büyüklüklerinde değişim olması risk oluşturan durumlardandır. Özellikle 6mm üzerinde olan benler risk oranını arttırmaktadır.
  • Evolving ( Değişim): Bende zamanla değişim görülmesi kanserleşme riski olduğunu düşündüren bir bulgudur. Değişim gösteren benlerde mutlaka doktora başvurulması tavsiye edilir.

ABCDE kuralı kanserli benlerin tespit edilmesi için kullanılmaktadır. Ancak bir bene kanser teşhisi koyulması için yeterli değildir. ABCDE kuralına göre şüphe uyandıran benlere patalojik inceleme yapılması gerekir.

Patoloji İncelemesi Nasıl Yapılır?

Patoloji incelemesi için benden ameliyatla parça alınması gerektiği düşüncesi doğru bir düşünce değildir. Buna rağmen halk arasında pataloji denilince ameliyatla benden parça kesileceği düşünülmektedir. Ancak patoloji incelemesi için hiçbir kesi yapılmasına gerek yoktur. Kesi yapılması yerine dermal punh ismi verilen alet yardımı ile benin üzerinden ince bir doku alınması inceleme için yeterlidir.

Patoloji Alınması

Kanserli Benin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanserli benin tedavisi için benin alınması gerekmektedir. Bu şekilde sorun ortadan kaldırılmış olur. Ayrıca şüphe uyandıran benlerin alınması da ileride oluşabilecek kanserleşme riskini ortadan kaldırmaktadır.

Benlerin alınması için uzmanlar tarafından kullanılan birçok farklı teknik kullanılmaktadır. Tedaviler hakkında ayrıntılı bilgi almak için aşağıda linki verilen yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kanserli Benlerle Alakalı Yapılmış Bilimsel Çalışmalar

  •  Amerikan Kanser Derneği, 2014 yılında 76,100 yeni melanom vakası ve 9,710 ölüm meydana geldiğini tespit etmiştir. (1)
  • Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) her yıl 132.000 yeni melanoma olgusu tahmin etmektedir. Ve bu oranın ülkeden ülkeye büyük farklılıklar göstermektedir. Güneş ışınlarını dik alan ülkelerde ben oluşma ve kanserleşme riskinin çok daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Hastalık en çok Avustralya’da görülmektedir. Avustralya’da melanoma insidensindeki artış %3-7’dir. Avustralya’da melanoma 100.000 kişide 40 iken, solar radyasyona daha az maruz kalan Kuzey Avrupa’da 100.000 de 5’tir. (2)
  • Türk dermatoloji derneginin yaptığı araştırmalara göre 50 den fazla beni olanlarda melanomlaşma yani kanserleşme riski daha fazladır. Ayrıca 6 mm den büyük olan benlerinde risk taşıdığı tespit edilmiştir. (3)

Referanslar

  1. (1) Marangoz, Ç., Demir, A., & Yazgan, E. Ö. (2019). Adaptation of the Sexuality Scale for Women with Gynecologic Cancer for Turkish Patients. Asia-Pacific journal of oncology nursing, 6(2), 177. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6371671/
  2. Kizilbey, K., & AKDESTE, Z. M. (2013). MELANOMA CANCER. Sigma: Journal of Engineering & Natural Sciences/Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi31(4). http://www.eds.yildiz.edu.tr/ArticleContent/Journal/sigma/Volumes/2013/Issues/Regular-4/YTUJENS-2013-31-4.481.pdf (2)
  3. Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. N. ȘENTÜRK (2015) Benler ve Kanser http://turkdermatoloji.org.tr/media/files/file/006.pdf (3)

Yazar: Op. Dr. Canan ERDEM

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunuyum. 2000 yılında Kartal Eğitim Araştırma Hastanesinde Genel Cerrahi Uzmanlığı İhtisasımı tamamladım. Makat hastalıkları (Proktoloji), ben, nasır, kondilom ve siğil gibi hastalıkların tedavisini yapmaktayım.
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz